Calculator Materiale
Cere oferta
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul Brikston și construiește-ți o rețea de beneficii!

Simulator Klinker

Informatii utile

Iti faci casa! Stii exact cate caramizi trebuie sa cumperi si cat te va costa asta?

Cum se exprima corect pretul caramizii? In lei pe metrul cub de zidarie, sau in lei pe metrul cub de caramida?

Proiectul e gata, arhitectul a calculat cata caramida iti trebuie, si incepi sa colinzi depozitele de materiale de constructii, in cautarea celui mai avantajos pret.

Dar iata ca in niciun depozit nu gasesti tipul de caramizi despre care ai vorbit in principiu cu arhitectul. Gasesti fie caramizi mai mari, fie caramizi mai mici, nicidecum din cele cautate. Caramizile mai mari au preturi mai mari pe bucata, cele mai mici au preturi mai mici pe bucata. Stii ca ai nevoie de 55 metri cubi de caramida. Dar cate caramizi inseamna asta? Cate caramizi trebuie sa achiti? Cat te va costa caramida? De ce - intrebati despre pretul caramizii - unii dintre vanzatori vorbesc despre pretul pentru metrul cub de zidarie? Doar tu nu vrei sa cumperi zidarie, ci caramida!

Daca-l vei intreba pe arhitect, vei afla ca cei 55 de metri cubi de caramida sunt de fapt metri cubi de zidarie. E firesc, pentru ca arhitectul cunoaste doar dimensiunile zidurilor, nu si ce fel de caramida se afla la un moment dat in depozite.

Metru cub de zidarie = un metru cub de caramida pus in opera; in calculul lui se tine cont si de rosturile verticale si orizontale de mortar, cu precizarea ca rosturile orizontale de mortar trebuie sa aiba 12 mm, iar cele verticale trebuie sa aiba 10 mm.

Cum spuneam mai sus, zidul e alcatuit din caramida si mortar. Cu cat caramizile folosite la zidit sunt mai mici, cu atat rosturile de mortar sunt mai dese. Cu alte cuvinte, volumul efectiv al tuturor caramizilor folosite pentru a construi un metru cub de zid va fi cu atat mai mic, cu cat dimensiunile caramizilor sunt mai mici.

In brosurile lor, producatorii indica, pentru fiecare tip de caramida, consumul de caramizi pentru metrul cub de zidarie. In calculul acestui consum, ei tin seama de rosturile de mortar. Daca nu ar tine cont de aceste rosturi, ai fi pus in situatia de a cumpara mai multa caramida decat iti trebuie.

Sa facem mai jos un calcul pentru cea mai comuna caramida, caramida plina, ale carei dimensiuni sunt 240 x 115 x 63 mm (Brikston CP 240×115x63). Vom calcula consumul de caramida pentru un metru cub de zid, mai intai tinand cont de rosturile de mortar, apoi ignorandu-le.

Tinem cont de rosturile de mortar (vom calcula de fapt numarul de caramizi din metrul cub de zid):

1:[0,24x(0,115+0,01)x(0,063+0,012)]=444 caramizi

Nu tinem cont de rosturile de mortar (vom calcula de fapt numarul de caramizi din metrul cub de caramida):

1:(0,24×0,115×0,063)=575 caramizi

Din calculul de mai sus se vede ca - daca ignori rosturile de mortar - pentru fiecare metru cub de zid vei cumpara cu 131 de caramizi in plus. Iar pentru cei 55 de metri cubi de zid de care ai nevoie, daca nu tii cont de rosturile de mortar, te vei alege cu 7205 caramizi in plus, adica cu mai mult de 15 paleti.

De aceea, daca mergi sa cumperi caramida, asigura-te ca vanzatorul tine cont de rosturile de mortar si calculeaza corect numarul de caramizi necesare. Altfel, va trebui sa-l rogi sa primeasca inapoi caramida pe care ai cumparat-o in plus.

Si acum sa ne intoarcem la modul in care este exprimat pretul caramizii. Din calculele de mai sus putem sa ne dam seama ca informatia cu adevarat utila pentru cumparator (si care-i permite sa compare obiectiv diversele caramizi, indiferent de dimensiunile lor) este pretul caramizilor necesare pentru a construi un metru cub de zid, si nu pretul caramizilor dintr-un metru cub de caramida.

Daca vrei sa calculezi necesarul de caramida pentru casa ta, foloseste calculatorul Brikston accesibil de pe orice pagina a site-ului sau de aici.

Magazin Online