Calculator Materiale
Cere oferta
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul Brikston și construiește-ți o rețea de beneficii!

Simulator Klinker

Informatii utile

Placajul Klinker - Montaj si intretinere

PLACAJ KLINKER
 
In cazul cladirilor deja existente, care nu au o fundatie adecvata (caz des intalnit) si unde nu se poate folosi fatada de caramida aparenta klinker, putem folosi placaj klinker pentru a realiza o fatada rezistenta, durabila si estetica. Acest material se poate utiliza impreuna cu orice material structural sau cu rol de izolatie (cum ar fi polistirenul sau vata).
Placajul klinker este un material de placare pentru fatada care reproduce caramida - atat in ceea ce priveste aspectul, cat si rezistenta la murdarie. Fatada construita cu placaj klinker va va incanta cu frumusetea ei pentru o lunga perioada de timp, daca pregatiti corespunzator substratul si asigurati si o executie corecta.
 
CUM SE MONTEAZA
 
1. MATERIALE
 
Placaj ceramic klinker
• modern: RF65
• antichizat: HF71 si SM65P
Adezivi: adeziv flexibil pentru placi ceramice de clasa minim S1
Chit de rosturi: mortar de rosturi pe baza de Trass, pentru rosturi de 5-15 mm
 
2. MONTAJ
 
Tipul de suport poate fi:
a. Pereti exteriori din caramida, BCA, beton tencuiti: grosimea tencuielii va fi de minim 1,5 cm.
b. Sisteme termoizolante: in cazul sistemelor termoizolante (polistiren sau vata bazaltica) cu grosimi de pana la 10 cm se recomanda urmatoarele:
• alegerea unui adeziv pentru placile termoizolatoare cu performante superioare,
• numarul de dibluri va fi de minim 8/mp pentru pereti din beton sau minim 10 buc/mp in cazul fixarii in zidarii (obs: in cazul zidariilor din BCA se vor folosi dibluri specifice),
• diblurile folosite pentru fixarea termoizolatiei vor fi cu cui metalic,
• plasa de armare folosita va avea o densitate minima de 330 g/mp. Se pot folosi si 2 straturi de plasa a caror masa cumulata sa fie minim 330 g/mp.
In cazul sistemelor termoizolante de grosimi mai mari de 10 cm se recomanda consultarea producatorului de termosistem privind masurile specifice ce trebuie luate.
 
3. REGULI DE RESPECTAT LA MONTAREA PLACAJULUI KLINKER BRIKSTON
 
a. Se va verifica suprafata pe care va fi montat placajul Klinker sa fie plana. Planeitatea se va verifica cu dreptarul de 2m. Sub dreptar lumina nu trebuie sa fie mai mare de 3 mm indiferent de directia verificata.
b. Se va verifica suprafata pe care va fi montat placajul Klinker sa fie curata si uscata. In cazul in care suprafata prezinta impuritati se recomanda curatarea acesteia si aplicarea unei amorse.
c. Inainte de montajul propriu-zis a placajului se va face trasarea pozitiei de montaj astfel:
• se vor trasa linii orizontale paralele avand o distanta intre ele egala cu inaltimea a doua placaje plus grosimea a doua rosturi (de regula 150 mm = doua placaje cu inaltimea de 65 mm + doua grosimi de rosturi a 10 mm);
• este foarte important de unde incepem trasajul liniilor orizontale deoarece astfel vom evita debitarea inutila a placajului ceramic. Ca exemplu in cazul fatadelor se recomanda ca trasarea sa inceapa de la partea superioara a golurilor de usi sau ferestre.
 
ATENTIE: de obicei, din constructie, geamurile nu sunt exact la acelasi nivel, astfel incat trasarea o vom incepe de la golul cel mai de jos. Pentru a nu fi observabile diferentele de nivel intre goluri se vor folosi coltare la partea superioara a geamurilor.
  
d. Se vor monta intai placile klinker din apropierea liniilor trasate, apoi se va monta randul de placaj intermediar prin aproximare vizuala astfel incat rosturile sa fie egale.
e. Pentru fixarea placajului se va aplica in mod obligatoriu adeziv si pe spatele placutelor. Aplicarea adezivului se va face preferabil cu un spaclu cu dinti de 3 mm. Prin presare usoara cu mana si miscari laterale se va fixa acesta pe pozitia sa.
f. Rostuirea se va face la cel puțin 24 de ore dupa montarea placajul ceramic. Consistenta mortarului de rosturi trebuie sa fie semiumeda. Astfel va scadea riscul de murdarire a fetei placajului klinker. In general 60% din timpul total al punerii in opera il consuma rostuirea. In acelasi timp rostuirea corecta asigura durabilitatea lucrarii cat si impactul vizual.
g. Umplerea rostului se va face cu fierul de rostuit prin presare. La baza suprafetei placate este recomandat sa dispunem o folie pe care se va colecta mortarul de rosturi ce cade in timpul punerii in opera. Acesta poate fi refolosit pentru chituire.
h. Finisarea rostului se va face cu un furtun de plastic rigid sau cu un fier de rostuit. Diametrul acestuia ne va da forma rostului: mai mult sau mai putin adancita. Mortarul de rosturi ce cade la punerea in opera poate fi refolosit pentru chituire.
i. Culoarea rostului are o mare influenta asupra aspectului estetic al placarii. Pentru alegerea acesteia se recomanda consultarea arhitectului pentru a sublinia stilul arhitectural dorit: modern, clasic, mediteranean, etc.
j. pentru debitarea placajul klinker se recomanda:
• flexul/polizorul unghiular in cazul placajului klinker antichizat,
• masina de taiat faianta in cazul placajului klinker modern.
Indepartati orice pata aparuta pe suprafata caramizii in timpul zidirii sau finisarii rostului cu ajutorul unei perii.
 
4. INTRETINERE
a. Indepartati orice pata aparuta pe suprafata placata in timpul montajului sau finisarii rostului cu ajutorul unei perii.
Este interzisa curatarea placarii prin umezire sau spalare cu apa. Lucrarea recent realizata trebuie protejata de precipitatii timp de 14 zile. Acoperiti zidul cu un material care permite trecerea libera a aerului.
Este interzisa utilizarea substantelor hidrofobizante pentru cresterea impermeabilitatii suprafetei.
Acestea pot, de asemenea, sa pateze placajul klinker antichizat.
 
b. Dupa sezonul de iarna pot sa apara eflorescente pe suprafata placajului. Cauzele pot fi multiple.
De obicei, sub actiunea precipitatiilor acestea vor fi indepartate. In caz contrar se vor folosi solutii diluate de acizi (clorhidric, formic sau fluorhidric) in concentratie de maxim 3%, hidroxid de amoniu.
Atentie ca acidul clohidric nu este recomandat pentru curatarea placajului klinker in nuante de gri deoarece il pateaza.
 
c. Pentru curatarea de praf si alte impuritati se recomanda spalarea suprafetelor.
 
MONTAJUL PLACAJULUI KLINKER LA INTERIOR
 
Datorita avantajelor sale, placajul klinker poate fi folosit si la interior. Chiar daca se folosesc portiuni mici pentru placare la interior, camerele capata un farmec aparte.

Magazin Online