Calculator Materiale
Cere oferta
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul Brikston și construiește-ți o rețea de beneficii!

Simulator Klinker

Despre panta minima recomandata a acoperisului


Atunci cand ne construim un acoperis, trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte de ordin functional, privind constructia acestuia si alegerea tipului de invelitoare.

Primul element pe care trebuie sa il stabilm consta in alegerea formei (dimensiunea, panta, culoarea, materialul si tipul constructiei).

 

Panta minima a unei tigle reprezinta inclinatia minima la care aceasta poate fi montata, astfel incat sa asigure, in primul rand, impermeabilitatea acoperisului. Situatiile in care precipitatiile ajung in locuinta sunt de evitat si reprezinta un prim semn ca acesta nu a fost montat corect.

Totodata, o inclinatie corecta a acoperisului este responsabila si de alte functionalitati, precum evacuarea optima a precipitatiilor si o ventilare adecvata a acoperisului. In cazul in care acoperisul nu este ventilat corespunzator, durata de viata a materialului din care este facuta invelitoarea va scadea drastic, din pricina umezelii acumulate.

 

Tipuri de pante si domeniile de utilizare

 

Pentru cele mai mici pante este indicata utilizarea tiglelor cu profilatie puternica si dimensiuni mari. Normativele prevad utilizarea a aproximativ 10 buc/mp. Tiglele ceramice profilate Rhona 10 si PV 10 Huguenot, comercializate de Brikston Klinker, sunt exemple de invelitori recomandate pentru pante mici.

Tiglele plane sau de dimensiuni medii (13-16 buc/mp) se pot folosi doar la inclinatii mai mari, de peste 20 de grade. Un exemplu il constituie modelele de tigla ceramica profilata, Alpha 10 si PV 13 Huguenot.

Tiglele mici, tip solzi, se folosesc in mod obligatoriu la inclinatii mai mari de 35 grade, datorita faptului ca nu prezinta profilatii, care sa impiedice infiltratiile de apa. Asigurarea impermeabilizarii, in cazul lor, se asigura prin suprapunerea pana la 60 de grade a tiglelor. Un exemplu de tigla ceramica solzi, recomandat pentru pante mari, il constituie modelul Plate Pressee, de la Imerys.

De asemenea, o influenta asupra pantei minime o are zona geografica unde este amplasata constructia. Locatiile se impart in 3 tipuri: protejate, normale si expuse. 

Locatia protejata este inconjurata de dealuri, protejata de vant din toate partile si o putem intalni in aglomerarile urbane sau la marginea acestora.

Locatia normala este reprezentata de o zona de campie sau de un platou, care pot prezenta mici denivelari, cu o inclinare mai mica de 10% (vai, coline).

Locatia expusa este reprezentata de zonele montane si alte areale (vai inguste), expuse la vant puternic si precipitatii abundente.

Pentru locatiile protejate se accepta pante mai mici decat pentru spatiile normale sau expuse. 

Tigla ceramica Brikston Klinker este realizata din argila de cea mai buna calitate, arsa la temperaturi foarte inalte (ceea ce garanteaza calitatea optima si superrezistenta pentru zeci de ani).

Printre atuurile tiglei comercializate de Brikston se numara o gama extinsa de accesorii, un design rafinat, premiat international in repetate randuri si 30 de ani garantie de la data productiei tiglei.

 

 

 

Inapoi la blog

Magazin Online