Calculator Materiale
Cere oferta
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul Brikston și construiește-ți o rețea de beneficii!

Simulator Klinker

Eladio Dieste - caramida si creatie


 

Intr-o industrie cum este cea a constructiilor am putea spune ca originalitatea este cea care face diferenta. Eladio Dieste (1917-2000) este un inginer care a reusit prin imaginatie si munca  sa  ridice cladiri la rang de capodopera. Acesta s-a nascut pe 10 decembrie 1917 in Artigas, un oras din Uruguay. In perioada 1945-1975 a proiectat si executat un intreg set de opere arhitecturale folosind o tehnica pe care acesta a numit-o “ceramica armata” . Aceasta tehnica presupunea dispunerea succesiva a unui strat de caramizi - un strat de beton armat - al doilea strat de caramizi. Fiecare strat putea sa aiba doar 5 cm. Ca si caramizi s-au folosit atat caramizi pline cat si caramizi cu goluri.     

  Imaginile de mai jos prezinta una dintre lucrarile lui Dieste.  Aceasta este o autogara din orasul Salto, Uruguay construita din ceramica armata. Se intinde pe o suprafata de 1000 de metrii. De la distanta datorita structurii subtiri, acoperisul pare ca pluteste in aer. Intregul acoperis este sustinut de 8 coloane dispuse pe un singur rand. Boltile acoperisului ies in consola pe  aproximativ 12 metri.     

 

                   
 

 

Imaginile alaturate prezinta o lucrare intitulata “Biserica lui Hristos” si este o alta capodopera a lui Dieste.  Aceasta a fost, conform declaratiilor sale, "prima mea experienta arhitecturala". Zidurile ondulate sustin acoperisul bisericii. FIecare dintre caramizile pentru aceasta constructie a fost taiata manual pentru a da efectul de perspectiva la nivelul imbinarilor.

 

 

 

Biserica Sfantul Petru din Uruguay este construita conform traditiei cu un spatiu central inalt si doua spatii laterale de mica inaltime. Contrar traditiei cele trei spatii nu sunt separate de coloane. La partea superioara a peretilor au fost introduse coloane de otel scurte  pe care sprijina acoperisul, creand astfel un spatiu care permite trecerea luminii.

 

 

Una dintre caracteristicile speciale ale acestei constructii este “fereastra trandafir” construita din straturi foarte subtiri de caramida cu beton armat in poligoane concentrate, toata structura "ferestrei trandafir" este sustinuta de tije din otel.

In 1976 firma sa a proiectat si a construit o benzinarie in orasul Salto din Uruguay. Benzinaria a fost construita pe sistemul de bolti autoportante din "ceramica armata", la fel ca si in cazul altor proiecte. Dieste a realizat doua bolti unite sub foma de aripi si sustinute de o singura coloana.. Dupa 20 de ani benzinaria a fost demolata insa primarul orasului a intervenit pentru a salva cel putin acoperisul si l-a mutat la intrarea de sud a orasului. Acoperisul a fost poreclit “Pescarusul”  si a fost un tribut adus marelui inginer.

 

 

 

Sursa: http://www.arct.cam.ac.uk/Downloads/ichs/vol-3-2451-2468-pedreschi.pdf

 

Inapoi la blog

Magazin Online