Calculator Materiale
Cere oferta
Newsletter

Abonează-te la newsletter-ul Brikston și construiește-ți o rețea de beneficii!

Simulator Klinker

Piata materialelor de constructii nu da semne de redresare – inapoi la chirpici!

Publicat in Evenimentul

Piata zidariei s-a blocat si cere multa rabdare pana cand sa revina la nivelul anilor de boom economic. Jucatorii din piata constructiilor se tem sa mai faca previziuni, majoritatea acuzand incoerenta in politicile publice si, in consecinta, instabilitate in economia reala. Anul 2011 a fost declarat la unison de toti producatorii de materiale de constructii unul dintre cei mai dificili de pe piata de profil, cu preturi in scadere si o cerere anemica.„Evolutiapietei materialelor de constructii s-a anuntat inca de la inceputul anului nesigura. Volumul vanzarilor este direct influentata de cerere si din acest punct de vedere, comparativ cu anul 2010, piata de zidarii a avut o evolutie negativa in prima jumatate de an, vanzarile in aceasta piata fiind cu aproximativ 15% mai reduse. Preturile la caramida au scazut si ele cu 15% de la inceputul anului, ducand valoarea pietei de zidarii la un nivel minim istoric. Speram ca pana la sfarsitul anului 2011 lucrurile nu se vor agrava mai tare iar volumul pietei zidariilor poate ajunge sa scada doar cu 10% fata de anul anterior. Pentru o evolutie marcabila si o revenire la o situatie similara celei din 2008 sunt necesari ani buni”, ne-a declarat Iulian Mangalagiu, directorul companiei Ceramica SA Iasi.

Cererea, inabusita de pesimismul romanilor

O amplificare a efectelor crizei la nivelul populatiei, precum si masurile de austeritate aplicate de guvern au fost doua dintre cauzele care au dus cererea de materiale de zidarie la un nivel care da fiori reci constructorilor. Insecuritatea locului de munca, precum si rigiditatea modului de acordare a imprumuturilor au fost doi alti factori care au inabusit dorinta romanilor de a mai investi in locuinte. „Piata a fost in scadere si isi va pastra trendul, ajungandu-se la finalul anului la un minus de 2 la suta. Investitiile guvernamentale si redarea increderii consumatorului roman in nevoia de confort si civilizatie ar fi doua dintre solutiile pentru redresarea sectorului”, ne-a declarat Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania.

Gazul aprinde pretul materialelor de constructii

Impactul crizei s-a resimtit si la nivelul preturilor, care au scazut in medie in anul 2011 cu 15 la suta, asezandu-se practic pe matca oferita de cerere. Acest lucru nu a antrenat insa si o crestere evidenta a vanzarilor, care continua sa fie foarte sensibile la starea economiei si la veniturile omului de rand. „Contrar credintelor, in 2011 preturile practicate pe piata s-au indreptat spre o linie descendenta si mai toti producatorii de material de zidarie au fost nevoiti sa-si revizuiasca ofertele si preturile fiind totodata afectati si de cresterile costurilor cu materiile prime si cu utilitatile. Preturile au scazut la materialele de zidarie cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a precizat directorul Ceramica SA Iasi.

Numai ca lucrurile nu par sa ramana pentru mult timp aici. Minunile privind ieftinirile vor mai tine pana la toamna, in conditiile in care tarifele la utilitati pentru consumatori industriali se anunta ca vor exploda din septembrie. Independent de vointa lor, constructorii spun ca vor trebui sa-si ajusteze preturile in functie de piata. „Principalele probleme cu care piata constructiilor se confrunta si care se anunta sa ameninte si mai mult domeniul sunt cele comune pentru producatorii de materiale de constructii si anume cele doua etape de crestere a pretului la gaz care se anunta in anul 2011. Un alt factor demn de luat in considerare este continuarea cresterii pretului carburantilor, aspect care afecteaza pe termen lung industria in care ne desfasuram activitatea si, in consecinta, in viitor piata va fi fortata sa-si modifice independent de vointa ei, preturile la materialele de constructii. Rezolvarea acestor probleme va veni odata cu redresarea si gasirea unui echilibru in ceea ce priveste situatia economica atat la nivel national, cat si european, factor de care noi suntem in totalitate dependenti”, a completat Iulian Mangalagiu.

Marile retele de comerciale sustin la randul lor ca si-au taiat la maxim din marjele de profit, in timp ce producatorii si-au redus costurile la limita profitabilitatii, dar cu toate acestea piata pare sa fie inca inaccesibila. Singurele programe care mai dadeau o speranta producatorilor de materiale de constructii sunt si ele incerte. Programul de reabilitare termica a fost stopat, in timp ce Prima Casa se misca anevoios. Toate acestea, combinate cu prudenta romanilor in investi, fac din piata zidariei un sector care, cel putin in acest an, nu da semne ca se va dezmorti. (Diana Mihalcea)

Magazin Online